Thuisverzorging spalk of verband
Het is uiterst belangrijk voor het welzijn van uw dier dat een spalk of verband continu goed verzorgd wordt.
U als eigenaar moet hiervoor de verantwoordelijkheid opnemen. U moet realiseren dat een spalk of verband onder sommige omstandigheden (nat worden, afslippen etc.) zijn functie niet goed kan vervullen of zelfs schade kan toebrengen aan uw dier zoals gangreen van de poot.
- Onderzoek de spalk of het verband dagelijks, kijk na of er zwelling optreedt boven de spalk, knijp op de tenen om te zien of het dier dit nog voelt en controleer de tenen op zwelling. De twee middenste zoolkussens en nagels moeten zichtbaar of tastbaar zijn en niet warmer of kouder aanvoelen dan deze van de andere poot. De tenen functioneren als monitor voor de bloedvloei onder de bandage. Indien de tenen opzwellen of uit elkaar wijken moet het verband verwijderd worden. Als de patiënt het verband onderaan losbijt, zullen de tenen opzwellen door het afsluiten van de bloedcirculatie. Dit is pijnlijk, verwijder het verband dan HELEMAAL, niet gedeeltelijk!!
- Hou het verband of de spalk continu droog. Doe een plastic zak met een kous erover als u buiten gaat. Diepvrieszakjes zijn zeer geschikt. Laat deze plastic zakjes niet permanent aan omdat het verband dan door zweten nat wordt en zal stinken.Verwijder de plastic als het dier terug in huis komt. U kan ook gebruik maken van een Pet fles (grootte afhankelijk van de grootte van de hond natuurlijk) waarvan de bovenzijde afgesneden is. U vult de fles onderaan met wat plastic of watte en schuift de fles over de poot. Bovenaan wordt de fles met plakband vastgemaakt aan de poot zodat de fles fungeert als een schoen.
- Talkpoeder of zetmeel helpen om frictie letsels te voorkomen indien de spalk wrijft in de oksel of in de lies.
- Een heupretentieverband (Ehmer sling) moet dagelijks goed nagekeken worden. Indien het te strak zit kan dit verband immers zeer snel druknecrose letstels veroorzaken. Indien uw dier duidelijk hinder vertoont moet het verband door uw dierenarts verwijderd worden om de tenen te controleren. Hetzelfde geldt voor een eventueel voorpoot retentie verband (Velpeau sling) of een carpaal retentie verband.
Indien u één van de volgende gebeurtenissen waarneemt, neem dan zo snel mogelijk contact met uw dierenarts voor controle en verzorging:
-
Verandering in positie of vorm van de spalk of gips.
-
Overdreven bijten of kauwen door het dier op zijn spalk of verband.
-
Enig teken van oncomfortabel zijn.
-
Onwelriekende geur afkomstig van het verband
-
Elke onverklaarbare vervuiling van de spalk of het verband (voordien niet aanwezig).
-
Opvallende drukletsels aan de bovenzijde van de spalk of gips die niet reageren op lokale talk of zetmeel behandeling
-
Zwellen van de tenen of de poot boven de spalk.
-
Eetlustdaling, depressie of koorts.
Verzeker u ervan dat u de dag zelf nog een afspraak neemt met een dierenarts om de spalk of verband te beoordelen en indien nodig aan te passen
Geen enkel dier verdraagt een spalk of verband in compleet comfort . In mindere mate eraan likken of knabbelen is normaal. Enkele dieren zullen blijven knabbelen op zelfs de best geplaatste spalk of verband. Een kraag kan hier nuttig zijn. Als er enige twijfel is omtrent de spalk of het verband is een controle door uw dierenarts de enige goede oplossing.
Als het verband net verwijderd is doet u best nog een tweetal dagen een kous aan om te beletten dat de patiënt aan de wonde of de tenen likt.