Johanna Van de Vijver  Dr. Med.Vet.

Mijn naam is Johanna Van de Vijver en ik sta tot uw dienst als eerstelijnsdierenarts.
Ik behaalde mijn diploma ‘Doctor in de dierengeneeskunde’ in 1980 aan de RUG met grote onderscheiding,  waarna ik in Heusden Destelbergen een eigen praktijk opstartte.
Hoewel mijn interesse hoofdzakelijk uitging naar de problematiek van de gezelschapsdieren, zeg maar ‘kleine huisdieren’ ,  behandelde ik in die eerste jaren ook af en toe klein vee (schapen en geiten) en duiven.  Na enkele jaren, om de combinatie van mijn jonge gezin  en de groeiende praktijk, op een goede manier aan te kunnen, werd resoluut gekozen voor een kleine huisdieren praktijk. Tijdens de jeugd van mijn kinderen betekende het uitbouwen van mijn praktijk een evenwichtsoefening tussen werk en gezin. Toen de kinderen zelfstandiger werden, kon ik meer tijd en energie investeren in het professionele luik van het leven, waardoor het clïenteel toenam. 

Ik heb me steeds goed gevoeld in mijn éénmanszaak, maar besefte toch dat het aanbod van diensten die ik als individu kon bieden, beperkt was.  Privéredenen weerhielden me verdere studies te volgen die noodzakelijk waren om op specialisten niveau te kunnen functioneren.  Ik ervaarde dit helemaal niet als erg, omdat ik het liefst bezig ben met de dagdagelijkse problemen waar een eigenaar kan mee geconfronteerd worden in de loop van het leven van zijn huisdier.

Uiteraard staat de gezondheidszorg helemaal bovenaan op het takenlijstje, maar andere zaken zoals huisvesting, voeding, vachtverzorging, gedrag, op reis gaan met de hond of kat.....al deze vragen moeten gesteld en deskundig beantwoord kunnen worden.

Na dertig jaar, een bloeiende eerstelijnspraktijk te hebben gerund, denk ik dat ik  heel wat patienten heb gezien ,  gehoord  en verzorgd  en durf ik mij een ervaren eerstelijnsdierenarts te noemen. 

Zoals u ziet ligt mijn roeping echt wel bij de eerstelijnszorgen. De keuze van te volgen bijscholingscursussen werd dan ook door het onderwerp bepaald, oa nieuwe medicatie ter  behandeling van veelvoorkomende aandoeningen, virologie, voedingsleer, gedrag enz. Bij patienten die verdere hulp nodig hadden, RX foto’s of andere beeldvorming, ingrijpende chirurgie e.d. , kan ik reeds jaren rekenen op de hulp van collega’s zoals Dr. Peter Vandekerckhove, Dr.Hugo Vinck en menig andere.

Toen  Dr. Vandekerckhove me enkele jaren geleden vroeg of ik interesse had in een samenwerkingsverband, heb ik niet lang getwijfeld.  Zowel privé als professioneel was de tijd rijp om naar een ander dimensie over te gaan. We beseften dat we in groepsverband meer kwaliteit kunnen bieden en keken er naar uit om onze kennis en ervaring te bundelen. Teamwerk is de kracht van onze praktijk. Als ervaren lid van onze dierenartsengroep vind ik het dan ook belangrijk om onze kennis door te geven aan jongere collega’s.  Sinds enkele jaren is mijn dochter, Helena Van Damme,  afgestudeerd als dierenarts. Na het behalen van haar diploma is de leergierigheid in de praktijk bijzonder groot, net zoals bij andere jonge collega’s.

Wij hebben in ons gezin altijd honden gehad als huisdieren, leuke speelkameraden voor de kinderen, gezellig aan de voeten liggende , kwispelende, harige vrienden... tot een bepaalde gebeurtenis een nieuwe onbekende wereld voor me opende. Baron... een reeds oudere perzische kat moest worden geplaatst, de eigenaar kon er niet meer voor zorgen. Niet lang getwijfeld, Baron kwam in ons gezin. Een openbaring, de vriendschap, de liefde, het respect, de rust, de schoonheid die deze kat ons gaf... leerde mij de wereld van de kat kennen. Toen Baron ons verliet schonk mijn man mij als huwelijksgeschenk twee kleine persjes, sindsdien brengen wij af en toe een vrije zondag door op een internationale catshow. Beroep en hobby staan dicht bij elkaar.

k ben intussen 30 jaar actief als dierenarts en ik doe mijn job nog steeds vol overgave en liefde. Na  drie decennia heb ik een stevig clïenteel uitgebouwd waarbij ik de vertrouwensband met de klant heel belangrijk blijf vinden. Professioneel werken in een familiale sfeer is wat mijn werkwijze het best omschrijft. Tijd voor een goed gesprek vind ik van kapitaal belang ten einde steeds de juiste hulp te kunnen bieden.  Ik zie niet in waarom ik er niet zou mee doorgaan. 

Vriendelijke groeten,  

Johanna